Döner Izgaları Katı Yakıtlı Kazan
Bu yanma sisteminde kömür, servis bunkerinden ızgaraya döküldügü andan itibaren ocak içerisine dogru ızgaranın dönme hızı ile ilerler. Ocaga ilk girdigi anda, radyasyon ısısının etkisiyle kömür önce nemini salmaya, sıcaklıgın artmasıyla gazlasmaya ve uçucu-yanıcı hidrokarbonlarını salmaya baslar ve ızgaranın ilerleyen kısımlarında sabit karbon yanmasını tamamlar. Kömürün tüm bilesenlerinin ızgaranın sonuna kadar yanması gerekmektedir. Yanmasını tamamlayan kömürün külü, ızgaranın sonundan, uygun bir kül alma sistemiyle tahliye edilir.
Izgara son noktadan kömürü döktükten sonra, yanma bölgesinin altından geri dönüsünü yaptıgı sırada, yanmaya maruz kalmadıgı için sogur.
Sürekli olarak yüksek ısıya maruz kalmadıgı için ızgaranın ısıl deformasyonu pek yasanmaz.
Döner ızgaranın en verimli yakacagı kömür, 3 – 10 mm. iriliginde, pirinç tanesi büyüklügündeki kömürlerdir.
Döner Izgara Mekanizması
Izgaralar ısıya dayanıklı alasımlı çelik malzemeden döküm olarak imal edilirler. Izgara delikleri arasında, ince taneli kömürleri yakabilmesi için özel olarak küçük hava delikleri olacak sekilde dizayn edilmistir.
Izgaranın alt tarafında ayrı ayrı klapelerle debi ayarı yapılabilen primer hava kanalları bulunmaktadır. Hava kanallarının ayrı ayrı kumanda edilebilmesi ızgaranın yanma kısımlarını ayrı ayrı zonlama olanagı tanır.
Kömürün yapısına baglı olarak yanma hızı degisecektir. Izgaranın dönme hızı da inverter ile ayarlanarak, eldeki kömürün yakımına en uygun sekilde hız seçilir. Seçilen hız çerçevesinde buhar basıncına baglı olarak ızgaranın hızı degisim göstermektedir.
Izgara nihayetinde yanmasını tamamlayan kömürün külü sulu kül çıkarma sistemine dökülür ve buradan paletli kazıyıcı vasıtasıyla kazandan tahliye edilir.
Izgara üzerine serilen kömür tabakası manuel bir düzenek ile ayarlanarak, kömürün kalitesi, yanma hızı v.s. gibi faktörlere baglı olarak ayarlanır.